Praktische informatie

Tijdens je zwangerschap komt er een hoop op je af. Daarom vind je hier een lijstje met aanvullende informatie om vast eens door te lezen. Wij bespreken deze onderwerpen tijdens de zwangerschapsconsulten graag persoonlijk met je.

Onderzoek

  • Informatiefolder Zwanger!. In deze folder vind je algemene informatie over controles tijdens de zwangerschap, voedingsadvies, bloedonderzoek, bevalling en kraamtijd.
  • Aanvullende informatie over voeding tijdens de zwangerschap: Voedingscentrum
  • Informatie over prenatale screening op Downsyndroom: de NIPT
  • Informatie over de 13-weken echo
  • Informatie over de 20-weken echo
  • Informatie over screening bij pasgeborenen: de hielprik en de gehoortest

Informatie over werk en inkomen

  • Een zwangerschapsverklaring voor je werkgever of uitkeringsinstantie krijg je van ons.
  • Informatie over je rechten met betrekking tot werk en zwangerschap.
  • Ben je zwangere en zelfstandige? Vraag dan de ZEZ-uitkering aan via het UWV.
  • Ben je zwanger en heb je een uitkering? Meld dit bij het UWV.

Erkenning

Als je niet getrouwd bent of geen registreert partnerschap bent aangegaan, dan is je partner niet automatisch ook de wettelijke vader van het kind. Als je wilt dat hij als wettelijke vader wordt geregistreerd dan is het belangrijk om het kind te laten erkennen. Dit kan tijdens de zwangerschap (erkenning ongeboren vrucht), tijdens de geboorte aangifte of op een later moment.

Kinderopvang

Ook iets om over na te denken, is de opvang van je baby als je er voor kiest om weer te gaan werken. Er kunnen wachtlijsten zijn. Dus is het verstandig om je op tijd aan te melden.

Je goed voorbereiden op wat je tijdens de geboorte kan verwachten kan je veel rust geven. Ook hier nemen wij uitgebreid de tijd voor tijdens de zwangerschapsconsulten.

Je kunt overwegen om deel te nemen aan een zwangerschaps- of bevalcursus. Er is een flink aanbod; sommige cursussen leggen meer de nadruk op informatie, andere bereiden je voor op de geboorte, en weer andere richten zich op fit blijven tijdens je zwangerschap. Een greep uit de verschillende cursussen:

Watergeboorte (badbevalling)

Een watergeboorte is een speciale manier van bevallen. Je bevalt in het water, in een special bevalbad. Het warme water zorgt ervoor dat je je meer kunt ontspannen, minder pijn ervaart en meer bewegingsvrijheid hebt. Het warme water zorgt er ook voor dat het perineum (huid tussen de vagina en anus) zachter en soepeler wordt, waardoor er minder scheurtjes ontstaan tijdens de geboorte.

Voor een watergeboorte heb je een speciaal  bevalbad nodig. Je kunt het kopen of huren, met toebehoren (hygiënische hoes, waterpomp, thermometer, slangen, kraankoppelingen, schepnetje, eventueel een vloerzeil).

Youtube filmpjes

 

Wat heb je nodig bij een thuisbevalling

  • 2 vuilniszakken (2 afvalemmers erbij is handig, maar niet strikt noodzakelijk)
  • 1 waskom of plastic teiltje
  • 1 extra lamp of looplamp die veel, wittig licht geeft (zoals halogeen)
  • 1 kraampakket met daarin: 1 kraammatras van de grootste maat of een plastic matrasbeschermer, celstof matjes, 10 grote steriele gaasjes, 1 navelklem
  • vloeibare zeep
  • po en bedverhogers (gratis te leen bij thuiszorgwinkel )
  • 2 metalen babykruiken
  • 12 hydrofiele luiers om de baby mee af te drogen

Hier een uitgebreide lijst van wat je nodig hebt voor jezelf rondom de bevalling en voor je baby na de geboorte.

Kraamzorg

In de kraamweek komen wij een aantal keer bij je aan huis. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een kraamverzorgende die jou in de watten legt en helpt met het verzorgen van je baby en eventueel de andere kinderen.

Wij werken graag samen met:

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke, volledig aangepaste voeding voor je baby. Dat wil niet zeggen dat het altijd vanzelf gaat. Met een goede voorbereiding heb je al de helft gewonnen. Lees je eens in op de volgende websites, of bezoek een informatieavond van een van de borstvoedingsorganisaties in Nederland:

Kunstvoeding

Als je geen borstvoeding kan of wil geven, kun je voor meer informatie terecht bij het voedingscentrum: Flesvoeding geven

Soms verloopt een zwangerschap anders dan wat je hoopt. Helaas gaat het niet bij elke zwangerschap goed, en is er vroeg in de zwangerschap geen hartslag meer bij de baby. Dit wordt ook wel een miskraam genoemd. Een miskraam kan je niet voorkomen. Een miskraam kan beginnen met bloedverlies dat na enkele dagen meer wordt. Bloedverlies vroeg in de zwangerschap hoeft niet altijd een miskraam te betekenen, maar is wel altijd reden om te bellen.

Voor meer informatie hierover kun je terecht op de volgende website.