Mirjam Moentadj

Mirjam Moentadj - Verloskundige - Mamaisa

Ik ben Mirjam Moentadj, moeder van drie kinderen en vroedvrouw. Ik heb de praktijk genoemd naar Mama Aisa, de Surinaamse moeder aarde. Dat heeft te maken met mijn Surinaamse roots, maar vooral met waar Mama Aisa voor staat: leven, kracht, dragen en gedragen worden. Voor mij symboliseert Mama Aisa de kracht die vrouwen bezitten om hun baby te dragen, te baren en te verzorgen.

Ik heb in mijn leven een flinke reis op professioneel gebied gemaakt. Als jong meisje in Suriname wilde ik iets in de zorg gaan doen. Het liep anders. Na mijn studie in Nederland, organiseerde ik festivals, werkte ik als docent Engels in het voortgezet onderwijs en hield ik me als gemeenteambtenaar bezig met welzijn en inburgering. Heel verschillende beroepen, die wél allemaal met zorg voor mensen te maken hadden. Toch knaagde het: ik wilde graag veel directer, persoonlijker iets betekenen. De zorg riep, vooral zorg voor vrouwen.

Daarom besloot ik uiteindelijk mijn hart te volgen en deed ik de opleiding verloskunde in Rotterdam.

Tijdens de opleiding werden me twee dingen duidelijk: vrouwen zijn onvoorstelbaar krachtig, en we behandelen een zwangerschap nog te vaak als ‘eenheidsworst’. Geen twee vrouwen, geen twee baby’s en geen twee geboortes zijn gelijk. In mijn praktijk heb ik er daarom bewust voor gekozen om mijn zorg af te stemmen op wat mijn cliënten nodig hebben. Ik geloof dat dat de beste manier is om jou tijdens je zwangerschap te laten ontdekken hoe krachtig je bent.

Na een aantal maanden met de praktijk gestart te zijn, kwam ik erachter dat ik een directe collega met dezelfde visie, miste. Ik was heel blij toen Louissienne zich bij me wilde voegen en we de praktijk samen verder vorm konden geven.

Ik zie een zwangerschap als een bijzonder, natuurlijk proces. Daarin kom je alles tegen wat je in je dagelijks leven ook tegenkomt: geluk, blijdschap en verwondering, maar soms ook onzekerheid en heel hard werken. Maar oh wat zal je blij zijn met het prachtige resultaat van je harde werk!