Kleinschalige verloskundige zorg werkt!

Zowel bij mijn eerste als bij mijn tweede bevalling werd ik geholpen door een verloskundige die ik nog nooit had gezien. Bij de derde had ik de verloskundige weleens gezien. Ik heb prima bevallingen gehad, maar wat was het fijn geweest om een echte vertrouwensband te hebben met mijn vroedvrouw. Omdat ik het zelf zo gemist heb, bied ik graag één-op-één verloskundige zorg aan zwangeren. Zorg waarbij de vrouw centraal staat, ruim de tijd krijgt en zorg waarbij ik, indien gewenst betrokken blijf, ook als ze een medische indicatie krijgt.

Deze vorm van zorg wordt ook wel caseload verloskunde genoemd. In de meeste verloskundigenpraktijken is het normaal dat de zwangere wordt begeleid door meerdere verloskundigen. Het gevoel dat één-op-één zorg fijner is voor zwangere vrouwen, werd bevestigd door een recent verschenen wetenschappelijk artikel.

Mamaisa Verloskunde | Caseload-Verloskunde Rotterdam

In het recente landelijke onderzoek van Academie Verloskunde Maastricht werden de gegevens van 657 vrouwen die in 2015 waren bevallen in kleinschalige praktijken geanalyseerd en vergeleken met 1954 vrouwen met vergelijkbare kenmerken uit andere verloskundigenpraktijken. De resultaten laten zien dat de vrouwen in de kleinschalige praktijken met één-op-één zorg vaker tijdens de hele zwangerschap en bevalling onder zorg van de eigen verloskundige blijven dan vrouwen in andere praktijken. Er vonden minder (47% versus 66%) verwijzingen plaats naar specialistische zorg onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog in het ziekenhuis. Vrouwen in kleinschalige praktijken hadden ook vaker een normale, spontane bevalling (84% versus 77%), dat wil zeggen een bevalling zonder gebruik van een vacuüm of keizersnede. De bevalling begon vaker spontaan, zonder medicatie of geplande keizersnede (84% versus 73%). Deze vrouwen kozen vaker voor een thuisbevalling (45% versus 20%), waarbij (39% versus 16%) daadwerkelijk thuis zijn bevallen. De uitkomsten voor het kind waren even goed. Zowel in de kleinschalige zorg als in de overige verloskundigenpraktijken komen ernstige problemen rondom de geboorte relatief weinig voor (sterfte: 0,2 en 0,4%; een lage Apgar score na de geboorte: 1,2 en 1,8%) (KNOV, 2020) (Offerhaus, Jans, Hukkelhoven, de Vries, & Nieuwenhuijze, 2020).

Ik ben echt heel blij met deze resultaten!

De resultaten laten de toegevoegde waarde van kleinschalige zorg zien. Het geeft mij heel veel voldoening om op deze manier te werken, maar de zwart-op-wit bevestiging dat het ook beter is voor vrouwen is de kerst op de taart.

Voor degene die het artikel met de uitkomsten van het onderzoek willen lezen, is hier de link: https://doi.org/10.1186/s12884-020-03204-3

Wil jij ook kleinschalige, een-op- een zorg? Bel of mail me!

Praktijkadres
Centrum voor Gezondheid en Welzijn
Ruimte CR9, tweede verdieping
’s Gravendijkwal 66
3014 EG Rotterdam (Google Maps)

Mamaisa Verloskunde | Mirjam Moentadj

Bronnen:

  • KNOV. (2020, september 11). Spontaan bevallen lukt vaker bij een-op-een zorg door kleinschalig werkende verloskundige.
  • Opgehaald van Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundige: https://www.knov.nl/
  • Offerhaus, P., Jans, S., Hukkelhoven, C., de Vries, R., & Nieuwenhuijze, M. (2020).
  • Women’s characteristics and care outcomes of caseload midwifery care in the Netherlands: a retrospective cohort study.
  • BMC Pregnancy Childbirth 20, 517.