Coronavirus

Het coronavirus, COVID-19: we hebben er allemaal mee te maken. Voor ons betekent het: verloskundige zorg bieden op een andere manier dan wij voor ogen hadden.

Zwanger in coronatijd, waar moet ik rekening mee houden?

Op basis van de huidige literatuur ziet het er naar uit dat zwangere vrouwen geen verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken met COVID-19. Je krijgt de ziekte dus niet makkelijker dan een niet-zwangere. Naar verwachting kan een COVID-19-infectie bij een zwangere wel ernstiger verlopen.

Het virus heeft op je ongeboren baby gelukkig geen invloed. Je hebt geen verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je baby. Het virus is waarschijnlijk ook niet overdraagbaar op de baby tijdens de zwangerschap. Dat is vastgesteld door vruchtwater, borstvoeding en navelstrengbloed te testen. Een pasgeboren baby kan wel ziek worden. Houd je daarom zowel tijdens je zwangerschap als tijdens het kraambed aan de maatregelen zoals het RIVM die voorschrijft.

Bezoek je de praktijk?

  • Wij wassen voor je binnenkomt onze handen. Voorlopig schudden wij geen handen.
  • Na elke client ontsmetten we de aangeraakte gladde oppervlakten.
  • Je partner is altijd welkom.
  • Heb je koorts, ben je verkouden of aan het hoesten? Kom niet naar de praktijk. Laat het me wel even weten, dan plannen we een nieuwe afspraak met je in.

Ga je bevallen?

  • Je hebt nog steeds de keuze om thuis of in het ziekenhuis te bevallen.
  • Ga je bevallen en heb jij of heeft één van je huisgenoten last van koorts, hoesten of kortademigheid? Meld dit dan vooraf aan de telefoon. Mogelijk begeleiden we de bevalling dan in beschermende kleding;
  • Beval je in het ziekenhuis, dan mag je momenteel maximaal 1 persoon meenemen. Dit moet continu dezelfde persoon zijn, er kan niet afgewisseld worden door verschillende mensen. Er mogen geen familieleden of vrienden in de wachtkamer van het ziekenhuis blijven wachten. Ook na de geboorte mag je geen kraamvisite in het ziekenhuis te ontvangen; Stel het bezoek en de kraamvisite dus uit tot moeder en kind thuis zijn.
  • Mocht je partner verkouden zijn, hoesten of koorts hebben, dan mag deze niet aanwezig zijn bij de geboorte in het ziekenhuis. Zorg dat je iemand achter de hand hebt voor dat geval.

Wij vinden het echt een domper om de zorg zo in te moeten richten, maar de maatregelen zijn nodig om besmetting en verspreiding van het virus tegen te gaan. Wij werken er hard aan om je toch kwaliteit van zorg te garanderen.

Warme groet van Mirjam en Louissienne